Zdravé bataty
Oranžovú farbu spôsobuje vysoký obsah karotenoidov. Betakarotén v batatoch pôsobí proti vzniku niektorých druhov rakoviny (žalúdka, ale aj úst, či ďasien), pričom jeden batat dodá vášmu telu asi 180% odporúčanej dennej dávky.
Bataty majú v sebe veľký obsah železa, vitamínov A, B, C, E a vlákninu. Ich energetická hodnota je vyššia až o polovicu ako pri klasických zemiakoch. Obsahujú aj draslík, ktorý znižuje krvný tlak a pôsobí priaznivo na srdce.
Bataty ďalej obsahujú pektín (znižuje hladinu zlého cholesterolu), vitamín B6 (pomáha pri nespavosti, depresiách alebo ako prevencia mŕtvice).
Batatové čipsy
Suroviny:2 väčšie bataty (sladké zemiaky)
2 lyžice masti
korenie, bylinky ako rozmarín, oregano ap.
soľ a korenie
2 lyžice masti
korenie, bylinky ako rozmarín, oregano ap.
soľ a korenie
POSTUP:
- Okrájajte bataty (prípadne starostlivo dobre umyte a nemusíte okrajovať) a nastrúhajte ich na kolieska. Môžete ich aj veľmi ostrým nožom nakrájať na čo najtenšie plátky, 1 až 2 milimetre. Musia byť však naozaj tenučké.
- Namočte kolieska batatov do horúcej vody. Sem-tam ich premiešajte, opatrne, aby sa nepolámali.
- Na plech dajte papier na pečenie, aby sa bataty nelepili. Poukladajte na ne kolieska a následne môžete „ozdobovať“. Je len na vás, čo na ne dáte: či len soľ a korenie, alebo zmes byliniek,
- Predhrejte si rúru na 220 stupňov. Bataty vyberte z vody a poriadne osušte. Buď na papierových servítkach alebo plátennej utierke. Potom ich pokvapkajte masťou a premiešajte, aby sa celé obalili.
- Pečte v rúre na nižšej teplote, my sme dali 120 stupňov, čo trvalo trošku dlhšie, ale nepripiekli sa. Prvý raz sledujte, ako sa bataty správajú, či nehoria, po 10-15 minútach ich môžete obrátiť, aby sa lepšie prepiekli. Celkovo sme ich piekli asi 25 minút. Ak dáte vyššiu teplotu, môžu sa upiecť skôr, ale môžu aj „zhorieť“. Záleží aj na tom, v akej vzdialenosti je plech od zdroja tepla. My sme piekli dva plechy naraz a ten vyššie, bližšie k zdroju tepla, sa prehral skôr a po okrajoch jemne prihorel.
Pečte v rúre na nižšej teplote, my sme dali 120 stupňov, čo trvalo trošku dlhšie, ale nepripiekli sa. Prvý raz sledujte, ako sa bataty správajú, či nehoria, po 10-15 minútach ich môžete obrátiť, aby sa lepšie prepiekli. Celkovo sa ich piekli asi 25 minút. Ak dáte vyššiu teplotu, môžu sa upiecť skôr, ale môžu aj „zhorieť“. Záleží aj na tom, v akej vzdialenosti je plech od zdroja tepla. Piekli dva plechy naraz a ten vyššie, bližšie k zdroju tepla, sa prehral skôr a po okrajoch jemne prihorel.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára