nedeľa 21. mája 2017

Výroba ryžového mlieka

Domáca výroba ryžového mlieka zo surovej namočenej ryže

  1. Na 24 i viac hodín namočte 1 hrnček ryže.
  2. Potom ryžu sceďte, vodu vylejte a namočenú ryžu nasypte do mixéra a pridajte k nej 3 hrnčeky čerstvej studenej vody a štipku soli.
  3. Ryžu s vodou dôkladne mixujte pri vysokých otáčkach niekoľko minút, až vznikne mliečno sfarbená a spenená tekutina.
  4. Túto tekutinu potom sceďte cez veľmi jemné sitko alebo syrárske plátno, nádobu mixéra vypláchnite 1 hrnčekom studenej vody a tiež sceďte, zachytenú ryžovú drť dobre vyžmýkajte.
  5. Vzniknuté ryžové mlieko premiešajte (budete ho mať okolo 1 litra) a použite najlepšie čerstvé, v chladničke vydrží minimálne do druhého dňa.

Domáca výroba ryžového mlieka z uvarenej ryže

  1. Deň vopred namočte 1/3 hrnčeka ryže.
  2. Potom ryžu sceďte, vodu vylejte a namočenú ryžu vsypte do hrnca s 1 hrnčekom vriacej vody.
  3. Ryžu s vodou rýchlo uvedieme do varu, hrniec priklopte pokrievkou, výkon platničky stiahnite na minimum a ryžu varte približne 40 minút domäkka.
  4. Uvarenú ryžu premiestnite do mixéra, pridajte k nej 3 hrnčeky čerstvej studenej vody a dôkladne ju rozmixujte.
  5. Tekutinu potom sceďte cez veľmi jemné sitko alebo syrárske plátno, nádobu mixéra vypláchnite 1 hrnčekom studenej vody a tiež sceďte, zvyšky ryža dobre vyžmýkajte.
  6. Vzniknuté husté ryžové mlieko (približne 1 liter) premiešajte a použite najlepšie čerstvé, v chladničke vydrží 2 až 3 dni.
    Facebook: https://www.facebook.com/groups/100678020495209/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Vitamíny rozpustné v tukoch

Vitamíny rozpustné v tukoch Vitamín A ( retinol, axeroftol ) Nachádzame ho v dvoch formách – ako predstupeň hotového vitamínu...