Domáca výroba ryžového mlieka zo surovej namočenej ryže
- Na 24 i viac hodín namočte 1 hrnček ryže.
- Potom ryžu sceďte, vodu vylejte a namočenú ryžu nasypte do mixéra a pridajte k nej 3 hrnčeky čerstvej studenej vody a štipku soli.
- Ryžu s vodou dôkladne mixujte pri vysokých otáčkach niekoľko minút, až vznikne mliečno sfarbená a spenená tekutina.
- Túto tekutinu potom sceďte cez veľmi jemné sitko alebo syrárske plátno, nádobu mixéra vypláchnite 1 hrnčekom studenej vody a tiež sceďte, zachytenú ryžovú drť dobre vyžmýkajte.
- Vzniknuté ryžové mlieko premiešajte (budete ho mať okolo 1 litra) a použite najlepšie čerstvé, v chladničke vydrží minimálne do druhého dňa.
Domáca výroba ryžového mlieka z uvarenej ryže
- Deň vopred namočte 1/3 hrnčeka ryže.
- Potom ryžu sceďte, vodu vylejte a namočenú ryžu vsypte do hrnca s 1 hrnčekom vriacej vody.
- Ryžu s vodou rýchlo uvedieme do varu, hrniec priklopte pokrievkou, výkon platničky stiahnite na minimum a ryžu varte približne 40 minút domäkka.
- Uvarenú ryžu premiestnite do mixéra, pridajte k nej 3 hrnčeky čerstvej studenej vody a dôkladne ju rozmixujte.
- Tekutinu potom sceďte cez veľmi jemné sitko alebo syrárske plátno, nádobu mixéra vypláchnite 1 hrnčekom studenej vody a tiež sceďte, zvyšky ryža dobre vyžmýkajte.
- Vzniknuté husté ryžové mlieko (približne 1 liter) premiešajte a použite najlepšie čerstvé, v chladničke vydrží 2 až 3 dni.
Facebook: https://www.facebook.com/groups/100678020495209/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára