Eritrit
Medzi vyznávačmi zdravého životného štýlu sa v čoraz
väčšej miere rozširuje používanie alternatívnych sladidiel, ktoré
pomaly zatláčajú do úzadia používanie klasického krištáľového cukru.
Človek 21.storočia nachádza stále viac možností, v záujme o svoje
zdravie, kedy môže siahnuť po takých formách sladidla, ktoré v menšom
meradle zaťažujú jeho organizmus.
Jedným z nich je eritritol, prírodný cukor
alkohol, ktorý sa v prirodzenej podobe nachádza v ovocí, zelenine,
hubách, dokonca aj v niektorých zrejúcich jedlách ako napr. v syroch
a víne.
Je známych niekoľko vlastností, vďaka čomu
pravidelné dlhodobé užívanie má pozitívnejšie účinky, ako klasický repný
alebo trstinový cukor.
Eritritol obsahuje 100% -ný eritrit, ktorý
podlieha prísnym európskym požiadavkám. Eritrit je vo všeobecnosti
kryštalické biele sladidlo. V spojitosti s jeho chuťou treba zdôrazniť,
že v porovnaní s inými alternatívnymi sladidlami nemá žiadnu pachuť.
V porovnaní s klasickým repným cukrom, jeho sladivosť dosahuje 60-80%,
čo znamená, že má menej intenzívnu sladkú chuť. Medzi jeho najväčšie
výhody patrí, že má nízku energetickú hodnotu. Veď 100g obsahuje len
20kcal (takmer nulová energetická hodnota). Preto je veľmi vhodný aj pri
redukčných diétach a pre vyznávačov zdravého životného štýlu. Popritom
všetkom jeho glykemický index je nula, v konečnom dôsledku nemá žiadny
vplyv na produkciu inzulínu v tele a nevyvoláva žiadnu inzulínovú
reakciu. Aj diabetici ho môžu užívať bez obmedzení.
Zvláštnosťou eritritu je, že v plnej miere sa
vstrebáva v tenkom čreve, do hrubého čreva sa dostáva len v prípade
požitia väčšieho množstva. Z toho vyplýva, že nemá laxatívne účinky,
čiže nepôsobí ako preháňadlo, ako niektoré iné sladidlá. Z využiteľnej
energie sa až 90% spotrebuje do 24 hodín.
Z pomedzi známych cukor alkoholov (polyoly)
eritrit v najväčšej miere pôsobí proti rozmnožovaniu húb a kvasiniek,
tým pádom je vhodným doplnkom jedálnička osôb na candida diéte
(protikvasinkovej diéte). Okrem toho, ani baktérie v ústnej dutine sa
nedostanú do styku s eritritom, čiže v žiadnej miere nedochádza k vzniku
zubného kazu. Naše zuby sú tým pádom viac chránené.
Mimo toho má mnoho ďalších vlastností, ktoré
oceníte pri varení, pečení. Pečené zákusky, chlieb a pečivo pridaním
eritritu získajú dlhotrvajúcu čerstvosť a mäkkosť. Keďže nedochádza
k množeniu húb a baktérií, jedlo nepodlieha tak rýchlo skaze. S tým je
spojené aj jedno z jeho mála negatív. Nie je možné ho použiť na prípravu
kysnutého cesta.
Z celkového hľadiska je eritritol v mnohých
ohľadoch výnimočný produkt medzi alternatívnymi sladidlami. Je vhodný
pre diabetikov, pri redukčných diétach, pri diétach so syndrómom PCO
(syndróm polycystických vaječníkov), pre vyznávačov paleo stravy alebo
pre kohokoľvek kto je zástancom zdravej výživy.
Nutričné hodnoty na 100g: Energetická hodnota
0kJ/0kcal, sacharidy 100g z toho cukor 0g, polyoly (alkoholové cukry) 100g, bielkoviny 0g, tuky 0g.
Glykemický index 0
Toto som vôbec nepoznal, ale je to celkom dobré. Niekde to skúsim zohnať a určite to vyskúšam. :-) V kombinácii so saunovaním to môže byť fakt fajn. Len to chce robiť dobre, myslím teda to saunovanie. :-) Takže človek potom musí ešte zaliezť do Ochladzovacie kade a poriadne sa vychladiť. :-) Inak to nemá cenu.
OdpovedaťOdstrániť