Uhorky
Veľmi dôležitým faktom je, že uhorka je najsilnejšou zásaditou zeleninou. Znamená to, že konzumáciou uhoriek zabránime prekysleniu nášho tela. No uhorky majú množstvo ďalších výhod. Prečítajte si akých:
- Uhorka obsahuje až 96 percent vody, preto je ideálnou potravinou, ktorá vaše telo udrží hydratované.
- S pomocou uhoriek efektívne odplavíme nebezpečné toxíny z nášho tela. Uhorky dokonca dokážu rozpúšťať obličkové kamene.
- Pomáhajú zmierňovať pálenie záhy.
- Obsahujú veľa antioxidantov najmä vitamínov A, B, C, to znamená, že ich konzumáciou si zlepšujeme imunitu a dodávame telu viac energie.
- Vďaka vysokému obsahu vody uhorky pomáhajú aj tým ľuďom, ktorí chcú chudnúť.
- Niektoré štúdie ukázali, že látky obsiahnuté v uhorkách sa ukázali ako efektívne v boji s rakovinou.
- Obsah vody v uhorkách nám pomáha aj pri trávení.
- Pomáhajú stabilizovať náš krvný tlak.
- Vďaka antioxidantom obsiahnutých v uhorkách pomáhajú aj pri bolestiach kĺbov.
- Znižujú hladinu kyseliny močovej, to znamená, že sa dajú používať pre ľudí trpiacich dnou.
- Pre ľudí s problémami so štítnou žľazou sa odporúča konzumovať uhorku aspoň trikrát týždenne.
- Obsah kremíka a síry v uhorkách podporuje zdravý rast vlasov.
Jednotlivé vitamíny sa tiež podieľajú na zlepšení kvality pleti. Uhorku môžete použiť aj zvonka – krúžky zeleniny proti opuchom na očiach už určite dobre poznáte, vďaka obsahu vody, draslíka či magnézia pomáha uhorka proti opuchom, suchej pokožke, ale aj spálenej pokožke od slnka.
Uhorkový nápoj
zdroj: http://varenypeceny.markiza.sk/receptar/523/jarny-uhorkovy-detox
vodu podľa veľkosti nádoby
1 limetka
1 uhorka
zázvor
rozmarín
ľad
1 limetka
1 uhorka
zázvor
rozmarín
ľad
Nakrájajte pozdĺž umytú uhorku so šupou alebo bez nej,
Limetku taktiež nakrájame na mesiačiky a zázvor na menšie kúsky.
Všetko vložíme do zvolenej nádoby a doplníme vetvičkami rozmarínu.
Dolejeme nádobu studenou vodou, premiešajte a necháme chvíľu odležať.
Uhorková limonáda
zdroj: https://www.dobrarada.sk/clanok/uhorkada-pripravte-si-elixir-zdravia.html
- 1 celú šalátovú uhorku
- 1 liter studenej vody
- Eritrit
- limetkovú alebo citrónovú šťavu
- 1 liter studenej vody
- Eritrit
- limetkovú alebo citrónovú šťavu
Uhorku olúpeme a najemno nastrúhame na strúhadle. Môžeme ju pripravovať aj z neolúpaných uhoriek, tento variant však bude výrazne zelenší. V mise uhorku zalejeme litrom vody a prisypeme asi 2 lyžice Eritritu. Potom pridáme približne rovnaké množstvo šťavy z citrusov. Pomer je skôr orientačný, niekomu bude vyhovovať limonáda sladšia, niekomu zas kyslejšia. Celú zmes zľahka premiešame a následne rozmixujeme tyčovým mixérom. Takmer hotovo. Teraz ešte vzniknutú zmes precedíme cez sitko do džbánu. A je to! Dáme vychladiť do chladničky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára