Pšeno /lúpané proso/
Proso (Panicum miliaceum L.) je z obilnín je najbohatšie na minerálne látky. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Má vysoký obsah fluóru a kyseliny kremičitej, obsahuje aj horčík, draslík, fosfor a železo. Proso neobsahuje lepok, obsahuje veľa leucínu, izoleucínu, fenylalanínu, valínu. Obsah minerálnych látok a vitamínov v semenách prosa je všeobecne vyšší ako u pšenice, kukurice či ryže a prevažujú v nich nenasýtené mastné kyseliny.Odporúča sa pri málokrvnosti, rekonvalescencii, vyčerpanosti a na prečistenie organizmu. Fluór a kyselina kremičitá spevňujú pokožku, vlasy, kosti, nechty a zuby. Je veľmi ľahko stráviteľné.
Najčastejšie je konzumované pšeno sa získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Obsahové látky majú priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). Tento pomer sa približuje k odporúčanému pomeru živín. Dôležitá je neprítomnosť lepku, preto sa odporúča pri bezlepkovej diéte. Je dobre stráviteľné, výživné a veľmi chutné, naviac je významným zdrojom vitamínov (napr. B1, B2). Výnimočný je predovšetkým obsah železa. Svojou nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Používa sa napr. do nátierok, závarok do polievok alebo pri príprave jedál z mletého mäsa.
Pšeno je vhodné aj počas Regenor kúry.
Ako pripraviť pšeno:
Kontakt: https://www.facebook.com/groups/100678020495209/
Najčastejšie je konzumované pšeno sa získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Obsahové látky majú priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). Tento pomer sa približuje k odporúčanému pomeru živín. Dôležitá je neprítomnosť lepku, preto sa odporúča pri bezlepkovej diéte. Je dobre stráviteľné, výživné a veľmi chutné, naviac je významným zdrojom vitamínov (napr. B1, B2). Výnimočný je predovšetkým obsah železa. Svojou nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Používa sa napr. do nátierok, závarok do polievok alebo pri príprave jedál z mletého mäsa.
Pšeno je vhodné aj počas Regenor kúry.
Ako pripraviť pšeno:
Na prípravu pšena ako prílohy potrebujete: 1 hrnček pšena, 2 hrnčeky vody, 1 ČL soľ
Hrnček pšena vložte do sitka a trikrát prepláchnite vriacou vodou. Podobne ako ryžu, odstránite všetok povlak, tento povlak môže spôsobovať tráviace ťažkosti. Potom premyté pšeno vložte do hrnca, zalejte dvomi hrnčekmi vody, pridajte soľ a varte. Po zovretí varte ešte 15-20 minút. Budete vidieť ako sa pšeno nafukuje a zväčšuje svoj objem. Keď je pšeno mäkké vypnite a nechajte dôjsť, podobne ako ryžu.
Prečo jesť proso /pšeno/?
Chráni srdce
Počet ľudí s kardiovaskulárnymi chorobami narastá, preto je dôležitá prevencia. V tomto smere zohrávajú dôležitú úlohu draslík a magnézium, ktoré znižujú vysoký krvný tlak. Zastúpená vláknina zasa pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi, a teda tiež podporuje zdravie srdca.
Je prevenciou cukrovky
Dostatočné množstvo horčíka v organizme vedie k lepšiemu využitiu inzulínu v tkanivách a znižuje inzulínovú rezistenciu. Teda podieľa sa na udržaní stabilnej hladiny cukru v krvi. 100 gramov prosa pokryje dennú potrebu horčíka približne na 26 percent.
Eliminuje tráviace ťažkosti
Máte problémy so zápchou, nadúvaním či kŕčmi? Pravidelnou konzumáciou prosa môžete tieto problémy odstrániť, pretože proso je zdrojom vlákniny. Tá napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu, a teda aj odstraňovaniu toxínov z tela. Odporúča sa konzumovať nielen pri zápche, ale napríklad aj pri hnačke a vracaní.
Je prevenciou rakoviny
Denne je potrebné prijať 30 gramov vlákniny. Toto množstvo znižuje riziko ochorení, a teda aj rakoviny. Podľa odborníkov sa skonzumovaním tohto množstva znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien až o 50 percent. V sto gramoch prosa sa nachádza 11 percent z odporúčaného denného príjmu vlákniny.
Detoxikuje
Dennodenne sme vystavení škodlivým voľným radikálom. Výbornou formou ochrany sú antioxidanty. Tie sa podieľajú na odstránení škôd napáchaných radikálmi na bunkách a bunky ochraňujú. Viaceré z nich sú zastúpené aj v drobných zrniečkach prosa.
Kontakt: https://www.facebook.com/groups/100678020495209/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára